onsdag 29 januari 2014

Mentalt stärkande på Bosön

I måndags började veckan igen och det med besked. Körde ett tidigt morgonpass 05.00 och nötte en dryg mil innan det bar iväg till en jobbdag som avrundades med ungdomsträning. På tisdagen var det dags för lite hårdare igen, då tisdagar innebär kvalitetspass på Bosön i någon form vilket i detta fall innebar 5 x 1000 med 3.17 i snitt med efterföljande 4 x 400 meter med 73 i snitt och avslut med 3 x 200 som gick på 33s, 32s och 31 s, totalt ett riktigt slitit och bra pass som jag trots riktigt trötthet och darr i benen är glad att jag körde igenom fullständigt. Efteråt var jag både kräknödig, trött och frusen men nöjd. Jag är också glad att jag inte följde med Uhris, Fredrik från Ullevi, Ebba, Jens, Aelxander och Robins pass som slutade med tusingar i 2.56fart. Galet!

Idag var det tänkt att jag skulle distansa en mil och avsluta med styrka, men dels var det en del jobb som störde och jag ville också vara klok och inte köra slut med den ömmande hamstrings som jag har imellanåt varför det endast blev en promenad idag för full återhämtning. Imorgon kommer det dock bli hårdare igen med en tuff tröskel.

I min träningsplan för i år ligger jag som sagt lite före i planeringen då det var tänkt att den skulle innehålla lite mer styrka än löpning för tillfället och jag i februari skulle öka dosen mer då jag ursprungligen skulle ner i tjänst från 100 % till 50 % på jobbet, men nu blir det inte så pga. sjukskrivningar och jag kommer därför göra om planen lite grann efter rådande förutsättningar. Men styrkan kommer att läggas till igen samt även löpningen ska upp ett snäpp, främst distansen, så vi får se hur februari utvecklar sig. 

söndag 26 januari 2014

Helg med jobb

En vanlig helg nuförtiden brukar innehålla fin mat på fredagkvällen, en del löpning och vila på lördagen med avslappnande aktiviteter på kvällarna, söndagslångpasset samt att träffa familj och vänner. Denna helg rubbades rytmen lite i och med att vi var kommenderade jobb så skolan hade öppet hus. Sagt och gjort, bara att infinna sig. Han ändå ut till Bosön i lördags för ett 6 x 1000 meter som lovade gott, landade in samtliga på 3.17-3.20 utan problem alls vilket kändes fint. Kanske någon bra form i antågande? Jag tar det lugnt på den fronten i alla fall.

Idag var jag dock smart och tänkte att gårdagens fina löpning inte ska gå överstyr, så jag och fästmön drog iväg till Hellasgården för skidåkning, vilket det också blev i ganska dåliga spår. Ingen löpning därmed vilket jag tror är klokt.

Detta år har jag försökt att dela upp i perioder för att kunna träna hyggligt. Det var tänkt att januari skulle bestå av lite lugnare pass samt en del styrka, men då kroppen ändå var hygglig har det blivit hårdare än beräknat och framförallt mer löpning. Kanske inte fel att ligga före planen men denna vecka som kommer ska jag i alla fall försöka ge mig på mer styrka igen då den varit ganska eftersatt denna vecka. Siktar därför på styrketräning måndag, onsdag och fredag till att börja med, samt en del löpning därimellan.

torsdag 23 januari 2014

Jagar mil och sitter fast i kö

Morgonlöpningen var kall, -7 grader och alltför tidig morgon. Men vad gör man inte för att få ihop sina kilometrar. Ett lunchpass blev det med, endast 18 km idag men med lättare känsla än sist! Egentligen alltför få km dock, men fokuset är mer på stt vara skadefri vilket gör att kilometrarna går i andra hand.

Efter jobbet hade jag ungdomsträning i Sätra, men ack vilka köer det var denna gång! En bra dag tar det 25 min, idag 1h10 min vilket var fruktansvärt segt. Men adepterna skötte sig trots en del skador!

onsdag 22 januari 2014

300ingar, jobb och vilodag

Gårdagen på Bosön var tuff, alltför tuff. Inte nog med att Jens Nielsen och Robin Leandersson går som tåget på träning och envisas med joggvila istället för vanlig hederlig ståvila, så springer de jävligt fort just nu. För min del går det knappt att hänga med, och att hänga på Danne Norberg, Holmblad eller de andra är kanppast något alternativ. Det blir vad det blir helt enkelt.

Vilodag idag vart det i alla fall, för att spara benen lite. De brukar ofta vara slitna på morgonen efter ett bosöpass och vilan brukar ge riktigt bra go på torsdag i hela kroppen vilket jag tror är sunt.

Massa jobb just nu också vilket gör att återhämtningen blir svag och löpningen svårare att få till. Ska försöka hinna med två pass imorgon men det är möjligt att det blir tufft.

tisdag 21 januari 2014

Okej morgonpass

Jag försöker så ofta jag kan att springa innan frukost för att få morgonpasset gjort. Visserligen springer jag ofta bättre när jag fått äta och vila lite och därmed har energi i kroppen, men eftersom livspusslet ser ut som det gör för oss människor så blir det ett måste att sätta klockan tidigt för att kunna träna, så den ringer alltifrån 05.00 till 06.30 om morgnarna för ett morgonpass på Djurgården allt som oftast. Distansen brukar inte vara speciellt lång, men 9 km upp till 15 km brukar jag klara av utan problem.

På vintern är det självklart segare att komma upp och springa än när det är varmt och soligt ute, men det är bara att ge sig ut. Att det dessutom är sämre underlag, man har mer kläder, det är kallare och mörkare påverkar självklart farten, så om det på sommaren går i runt 4.20-4.30 fart rätt igenom utan problem ligger jag snarare på 4.40-4.50 nu när det är som det är.

Imorse var dock vägarna jag valde att springa riktigt fint plogade och saltade och det var snöfritt på en del ställen vilket gjorde att farten automatiskt blev lite snabbare. Ett OK 9-kilometerspass blev det i 4.30-fart i snitt med lätt känsla. Mycket skönare än slasket.

Ikväll väntar Bosön igen med massa intervaller. I vanliga fall brukar vi mötas vid Ropsten för att springa ut, men då jag slutar jobbet precis när vi ska samlas i Ropsten blir det istället att jag åker direkt till Bosön (som är toknära) och springer en bit där innan vi kör igång. Fungerar det med.

måndag 20 januari 2014

Måndag

Hård dag på jobbet som började sådär, arbetade upp sig, men slutade riktgigt dåligt. Sen hasta iväg till ungdomsträning. Näe, dåligt fokus och ingen bra känsla. Passet imorse var väl bara sådär också, krampaktigt och ont.

Men visst finns det ljuspunkter överallt. Är någorlunda löpbar, inte slarvat med träningen, jobbar på och det blir ljusare och ljusare och för varje dag kommer vi en dag närmare vår.

Trots snö, blask och minusgrader

söndag 19 januari 2014

Missat långpass

Långpassen har inte varit de lättaste att få till på den senaste tiden. -det är inte så lätt, sa fästmön precis när hon såg rubriken, och visst, underlaget plus rådande förutsättningar jämte min mentala svaghet har gjort det ännu sämre. Men idag var det hemskt, men hamstring gjorde riktigt ont, underlaget var ännu värre och kroppen svarade noll. Ändå ser man flera bloggare som med lätthet får in 30-40 km utan problem. Hur gör ni??

I övrigt är det en ny arbetsvecka att beta av runt hörnet, denna gång med ännu mer jobb än innan vilket gör att kvällarna kommer bli sena och dagarna långa. Bara att planera ännu mer och förbereda ännu mer för att få pusslet att sitta ännu bättre. I det ska två kvalitetspass på tisdag och lördag in, två pass med ungdomsgruppen, 11 mil i detta plus familjetid och återhämtning. En utmaning minsann!

Bosön, bio och svärföräldrar

Morgonen inleddes hos föräldrarna där jag och fästmön sov över efter att ha gett vår lägenhet till hennes föräldrar som är uppe över helgen. Efter frukost och ombyte drog vi iväg och hämtade upp dom samt drog ut till Lidingö där jag släpptes av vid ropsten för ett löppass medan de andra ddrog ut för en skogspromenad. Efter passet, som vart ett hård 400-meterspass, hämtade de upp mig igen och vi åt lunch vid Långängens gård på Lidingö, en lite stuga som var riktigt mysig och som bjöd på en Gulasch från himmlen!

Sedan drog vi in till stan för att se 12 years a slave, en fantastisk skildring med hemsk handling som tur var slutade lyckligt. Kan verkligen rekommendera den trots hemskheterna som faktiskt lär oss hur hemskt och hur mycket lidande som fanns under slaveriet på 1800-talet.

Sedan rundades kvällen av med ett restaurangbesök innan vi åkte hem till föräldrarna och de hem till oss.

Själva löppasset bestod av 15x400 meter med 100 meters joggvila men det var alltför tufft så jag körde tre intervaller, stod över en, tre intervaller, stod över en, till passet var klart så efter 12 intervaller med ett snitt på 71-2 sekunder. Hårt med inspirerande, speciellt med alla som var med då vi förmodligen var 15-20 personer från Tureberg, Spåret och alla möjliga med Södergård bland andra.

fredag 17 januari 2014

Arbetsveckan slut

Då var arbetsveckan slut och en helg väntar runt hörnet. Jag har varit ganska trött denna vecka då det varit massor att komma igång med. Inte så jättelånga dagar, utan snarare otroligt intensivt när man väl varit inne i det. 

Fredagmorgonen startade med löpning i -7 grader men jag kände mig hyfsat pigg, förutom en baksida/rumpa som smärtar en del. Dessutom går det både tyngre och lite långsammare i snön, men det är bara att bita i då det är lika för alla. Sen hade jag en lugn morgon innan jobbdagen tog vid.

I helgen har vi besök av svärföräldrarna som ska bo hos oss fre-sön medan jag och fästmön inkvarterar oss hos mina föräldrar. Dock blir det absolut löpning på Bosön imorgon men det kommer förhoppningsvis bli en mer avslappnad än löpningsfokuserad helg, vilket behövs det med.

torsdag 16 januari 2014

Vardag

Jobb = helt OK
Träning = Två bra löppass plus bålstyrka
Träning med min ungdomsgrupp = bra!
Tid i övrigt = noll
Trötthetsnivå = hög

Därav korta inlägget...


onsdag 15 januari 2014

Vilodag

Vilodag sa jag igår och vilodag blev det. Ingen löpning utom en liten promenad efter jobbet. Sedan vart det en kväll som var riktigt lugnt och just nu ligger jag och tittar på handboll och bara gör ingenting, vilket är riktigt skönt.

En del bloggare och löpare har börjat planera sin säsong nu och sina första tävlingar, vilket även jag brukar göra. Hittills har jag inte planerat in något alls för innesäsongen eller vintern, utan jag avvaktar helt kroppens signaler för vad den känner för. Jag har en liten tanke om vad jag skulle vilja springa, men det är ju inte samma som vad jag kan springa eller vad kroppen pallar. 

Därför får ni helt enkelt hålla er till tåls!

tisdag 14 januari 2014

Tungt!

Tungt löppass a 10,6 km imorse, möjligen ett något för tufft styrkepass plus jobbdag, det var dåliga förutsättningar redan innan passets start, och när vi körde häckskolning och jag inte lyckades kliva över en enda utan att slå i någon kroppsdel var det redan dags där att lägga ner. Men skam den som gör sig, även fast det var det jag fick göra efter 12 200ingar som kändes uselt, mot de andra som körde 20 stycken med joggvila mot mig som bara stod och vilade.... Får bli en vilodag imorgon och sedan komma igen.

Men det viktigaste: det var ändå bara träning...

måndag 13 januari 2014

Det bästa med måndagar...

Är att det är en vecka till nästa måndag... Var sliten och trött på jobbet idag, även om det rullade på OK, men det gäller ju att ha huvudet med sig hela tiden och har man inte det, då blir det inte bra. Dock var benen slitna efter gårdagen och imorse då jag var ute på en runda som var strax under 10 km och det var kallt, hemskt och jävligt. Dessutom hade jag sovit dåligt och vaknat mitt i natten och blivit hungrig. Efter omständigheterna får jag vara nöjd.

Hade tänkt att springa en till runda ikväll, men då jag var sliten i benen och dessutom ska ut till Bosön imorgon så kände jag att benen definitivt kommer må bättre av lite mer vila varvid det blev det med. Efter träning med adepterna som gick riktigt fint, där de verkligen utvecklats, ligger jag nu och ser på Handbollen och tar det lugnt.

Imorgon väntar morgonpass, jobb och bosön!

söndag 12 januari 2014

Kallt att springa!

Efter att gårdagen gått lite väl bra, med bra intervaller på Bosön toppat med ett skönt distanspass på eftermiddagen med lite bålträning tog jag det hiskeligt lugnt på lördagkvällen för att ladda inför dagens långpass och nästa veckas jobb, men det var med trött ögon som jag såg att termometern var på -8 grader vilket inte är så hiskeligt roligt när man ska ut. 

Åt frukost, laddade och gav mig ut, men nu bråkade min ischias-piriformiskänning jag haft i rumpan rejält och hela vänster hamstring var stel så jag fick stanna inte mindre än tre gånger inom fem km för att sträcka ut. Vid 6,5 km var jag vansinnig men satte på lite musik för att det skulle kännas bättre och det gjorde det ett tag, innan jag vid 13,5 var helt slut och även träffade Uhris, Meb och Ebba som var ute och sprang i ett tempo som var alltför tufft. Så jag vek ner mig helt och sprang hemåt, med en liten omväg, och det blev bara ynka 18,4 km...

Ska jag runda av veckan har den ändå varit OK för att ha kommit igång och på tre veckor har två av dessa varit riktigt bra med julens träning som finemang, lugn veckan efter den samt denna vecka riktigt bra. Så det börjar ta sig som mordbrännarn sa.

Veckan som kommer är förlagd åt rätt mycket jobb, så vi får hur denna vecka blir ur ett träningsperspektiv, inte minst pga. att nästa helg kommer svärföräldrarna upp och denna vecka har min fästmö åkt på besök hos denna vilket gör att markservicen blir mer beroende av mig själv. Men det ska nog ordna sig!

lördag 11 januari 2014

Bosönpass med Spåret

Lördagsmorgnarna är alltsom ofta vigda åt intervaller eller långa hårda pass för de löpare som gärna springer lite mer än det vanliga folket som motionerar. Oftast förpestar vi lördagspromenadsfolket på Djurgården eller Norra Djurgården om det inte som idag fallit massa lappmögel som täckte landskapet vilket gjorde att träningen fick bli inomhus på Bosön.

Idag var det ett alldeles särdeles gäng som valde att gå upp tidigt och ta det lugnt på fredagskvällen till förmån för att spring fort. Uhris, Ebba Tulu Chala och Fredrik Johansson från Ullevi var laddade för ett tokhårt 3x5km (!!!) inomhus, Meb Yamana, Alexander Holmblad, Jens Nielsen, Jon Clegghorn och Andreas Bergstedt var laddade för 8x1000 meter, medan John Foitzik, Daniel Lundgren och Karim Mohammadi var laddade för ett hårdare 2000-1500-1000-500 pass. Själv hängde jag med 1000-ing gänget men valde att kliva av efter 800 meter och det blev 5 jämna med farten 2.27-2.31 per 800-ing samt en 600-ing och en 400+200. Slitsamt men kul att springa fort igen.

Nu ligger jag med benen i högläge och väntar på pass II, lätt distans för att springa av lite mjölksyra innan en lugn lördagkväll väntar.

fredag 10 januari 2014

Helgen startad

Denna vecka verkar fler personer än jag varit lite småslitna i kropp och huvud då både jobb och träning och allt som hör vardagslivet till satts igång i högsta fart. Därför var det skönt att kunna logga ut sig i hyfsad tid från jobbet för att i lugn takt kunna handla inför helgen och dessutom hämta sin nya laddning med kläder som kommit på posten, och det hade blivit betydligt lugnare om inte Posten och Postnordic slarvat bort mitt paket så jag fick åka till tre (!) olika utlämningsställen och fråga själv om de möjligtvis fått in ett paket till mig. Skärpning posten!! Riktigt irriterande och jag var riktigt nära att vara riktigt dryg mot den jag fick prata med i telefon när jag undrade vart fan mitt paket var och fråga vem jag "skulle fakturera för bensinpengar, arbetstid och sveda och värk för att åka runt en timme i eftermiddagsrusning för att leta efter mitt paket som ni slarvat bort?" men som tur var höll jag mig.

Efter mat och lite vila åkte jag och mötte upp brorsan och farsan och såg Hammarby mot Sandviken på Tele2 arena, och även fast det inte var något strålande resultat från mitt lag var det roligt att träffa dessa och det var det viktigaste.

Imorgon väntar hårda itnervaller på Bosön samt en del träning! Endast en lugn mil löpt idag i isande kallt regn på Djurgården klockan 06.00 imorse.

torsdag 9 januari 2014

Lunchpass

Dagen på jobbet innebar två lektioner på morgonen vilket gav ett hål på tre timmar att planera, dokumentera och arbeta med annat som behöver göras. Eller så gör man följande: planerar in att göra allt senare och har en stenhård tidsplanering till när det ska göras och tar en 9,5 km löptur för att avsluta med lite styrketräning i vårt undermåliga gym. Så värt det efteråt, speciellt då jag ikväll har mina småkids som jag tränar och därmed inte kan träna själv med Spåretgrabbarna.

Det bästa med att jobba som idrottslärare i detta fall är förståelsen, det är inte konstigt att jag passar på med ett lunchpass, utan frågorna blir istället: Vart sprang du? Vilket tempo? Hur ofta springer du? dvs. inget direkt ifrågasättande. Absolut en fördel!

Hittills 6 mil denna vecka plus en vilodag, känns riktigt bra!

onsdag 8 januari 2014

Vilodag

Efter många dagar med bra träning förtjänade kroppen en vilodag idag, och den var extra nödvändig i o m att vi träffade goda vänner igår kväll, vilket gjorde att kvällen slutade lite för sent för att jag skulle motivera mig med att sätta klockan på 0500 för att springa... men kroppen har svarat fint på vilan vilket känns fint. Det sura var att jag missade ett Spårvägenpass på Bosön igår pga. jobb, men det är inte mer med det. Jobbet var också verkligen igång idag och det var riktigt tröttsamt på slutet av dagen. Som tur var kunde jag gå hem och jobba lite med planeringar sista timmen.

Just nu väntar middag samt tvättstuga, vilket passar perfekt i livspusslet, samt filmen Känn ingen sorg som hittills är mycket bra och rolig!

tisdag 7 januari 2014

Första jobbdagen!

Då var första jobbdagen för året gjord! Massa möten och planering, men effektiva var vi och då en del andra osäkra kort fanns valde vi att ta en till planeringsdag längre fram vilket gav tid för att eftermiddagspass med löpning, vilket ger en bra dag när jag summer ihop det med dagens morgonpass som var 10,2 km långt och detta 11,6. 21,8 km totalt är inte fy skam, speciellt inte tredje dagen med dubbelpass vilket ger 6 mil de närmsta tre dagarna. Men dagens pass var tuffa och jag fick inte mycket gratis, morgonpasset med uppstigning 05.00 var riktigt tufft, speciellt i regn, medan eftermiddagspasset mest var jobbigt för att benen var tunga. Vi får se hur morgondagen blir, om jag nöjer mig med ett pass eller orkar slänga in två plus en styrkesession.

måndag 6 januari 2014

Imorgon börjar livpusslet igen

Att mer än två veckors ledighet kan gå så fruktansvärt fort är i sig rätt skrämmande. Var tar tiden vägen? Framförallt föräldrar vet jag brukar fråga sig det, då barnen går från krypandes till att komma hem sent på kvällen. Men den tid vi haft runt jul nu, den har gått hiskeligt fort... Men som jag skrev tidigare, jag klagar inte, det ska bli stimulerande att gå tillbaka till rutiner igen, även om mörkret och årstiden ändå gör det lite tungt med att aldrig se ljus och trötthet tidigt på dagen.

Gårdagens sista löppass, lugn 11 km runda gav trevligt sällskap då jag sprang på Enhörna-löparen och Runners store-säljaren Andreas Bergstedt på Djurgården och vi slog följe några kilometer. Han var tydligen ute på ett långpass, och jag tyckte lite synd om honom som var tvungen att ge sig ut en söndagkväll för ett långpass, men med den kärleken man har till löpning är det egentligen ingen uppoffring, snarare glädjefullt och inspirerande att springa, oavsett tid, och det är ju därför man gör det.

Dagens pass bjöd på 12 km morgonlöpning och 10 km förmiddagslöpning avrundat med ett styrkepass, och det känns väl okej i kroppen. Eftersom det inte gäller att vara i form nu är det bara att trumma på och acceptera trötta ben. Men sen i maj, då ska det gå lätt och fint!

söndag 5 januari 2014

Falskt alarm

Igår var jag lite hängig och löptränade inte för att jag var rädd att bli ännu sjukare, därför blev det ett riktigt bra styrkepass istället. Idag var det dock bättre och nu på förmiddagen var jag ute på ett lätt pass runt 8 km för att få lite distans i benen. Ikväll kommer det bli ytterligare något distanspass för att benen ska rastas lite.

Nästa vecka börjar jobbet igen efter en härlig ledighet och det är väl med lite småblandad ångest och längtan som man går tillbaka. Jag är själv en rutinmänniska och gillar rutinerna som man har dagligen även om det i slutändan är lite träligt att maskinmässigt bara gneta på. Men klaga vill jag sannerligen inte göra då jag ändå trivs med det jobb jag har.

Läste även att vi kan räkna med köldgrader om en vecka då en kallfront kommer komma in och det är väl bara att tacka för alla dagar som varit löpvänliga och som gett barmark. Förhoppningsvis ska det väl gå att springa då också.

lördag 4 januari 2014

Småhängig

Sen i förrgår egentligen har jag känt mig lite småhängig i kroppen. Gårdagens totala 20 km gick ändå ganska bra men jag har ändå lite småhängig känsla i kroppen och i öronen. Därför blev det en improviserad vila idag, vi får se om det blir lite styrketräning på det endast. Jag vill vara 100 % när jag springer och att inte vara det och springa känns endast fel.

Igår var jag även på posten och hämtade upp en skobeställning, Adidas distansskor Boston som jag kört i hela hösten och som jag nu avverkat ett par av. Sitter perfekt på foten för mig. Tidigare har jag varit snål och köpt billigversionen, dvs. den två år gamla modellen som finns i min storlek fortfarande på Startfitness, men nu när de inte fanns längre fanns de inte heller i min storlek på någon annan sko, men som tur var hade wiggle ett par över som jag beställde hem. Konstigt nog hade Adidas inte några skor alls i min storlek vilket jag blev konfunderad över. För att öka motivationen vart det ändå ett par andra skor plus en del träningskläder som kanske kan få motivationen att tippa över när det står och väger mellan "måste jag ut, det regnar ju!" till "man kanske ska prova sina nya grejer?". Inte lätt inte....

fredag 3 januari 2014

Revansch-år?

Planerna för denna löparsäsong har jag funderat länge på och dessutom haft en hel del tid att tänka på då det inte varit så mycket andra tävlingar som stört, mer än tråkiga skador. Då jag för två år sedan var insatt på att springa ett bra Stockholm Marathon, vilket jag sedan också gjorde, var det en målsättning som präglade hela våren. Förra årets målsättning var lite mer vag och handlade om att jag skulle prova kortare distanser vilket egentligen bara blev ett lopp på bana och sen ett gäng femkilometerslopp. Så nu är frågan vad detta år ska präglas av?

Ser man till revanscher så har jag en del lopp som jag vill springa bättre på och få till bättre minnen än de jag har. Att jag exempelvis haft det tungt i terrängen med två lopp där jag gått in i väggen eller tappat chip, plus att jag inte kunde vara med på lidingöloppet i höstas där jag skulle få definitiv revansch, gör att jag är sugen på ett terränglopp att erövra lite heder på.  Så det kan vara en grej att ha med i planeringen.

Förra året missade jag också min revansch på Stockholm Halvmarathon som gick åt skogen 2012. Halvmarathon känner jag också är en distans som jag har en del kvar att uträtta på, och på Kungsholmen runt samma år gick det fantastiskt till kilometer 15. Kanske en hederlig revansch på den distansen?

Den sista revanschen som jag också har kvar, är egentligen också på Stockholm Marathon som jag bröt i en mäktig upplevelse av väderförändringar. Om jag skulle säga att jag inte vill springa detta lopp igen skulle jag ljuga. MEN, det krävs mycket träning av långa pass för att det ska klaras av någorlunda lätt och frågan är om det är möjligt med mina småskador som jag har nu.

Därimellan finns det en mängd roliga lopp som jag definitivt kommer att springa! Jätten Bule, Stockholm Kvartsmarathon, Hässelbyloppet, Kistaloppet… Så det finns med andra ord en del att göra.

Planen löpmässigt är i alla fall att i januari fokusera mer på att rehaba mig in i en bra februariform, då jag i februari förmodligen kommer att gå ner i tid på jobbet vilket kommer göra att jag har mer tid att springa på. Så för att inte sabba denna chans kommer jag lägga vikt vid att vara skadefri för att i februari kunna öka träningsdosen en del och sen får vi helt enkelt se var jag står i Mars och sedan planera utifrån det.

onsdag 1 januari 2014

Årskrönika

Lite sent kommer härmed min årskrönika över det år som varit, som löpningsmässigt har bestått en hel del av skador och privat av ett jobbyte som inneburit en del förändringar. Med andra ord ett ganska vanligt år för vem som helst. Det är alltid lika kul att se tillbaka på året men jag har inte läst alla de inlägg som jag skrivit som jag kanske borde ha gjort. Hursomhelst, såhär var året för min egen del.

Januari startades i högsta fart med träningsläger på Fuerteventura med Spårvägen. Ett riktigt kul sådant men dessvärre blev det inte mer än att jag dessvärre fortsatte på mitt skadade spår och därmed blev borta en tid, vilket förmodligen var en blandning av en stressreaktion i underbenet samt benhinneinflammation, något som höll i sig trots ett uppehåll i löpningen men ända fram till April höll det i sig innan jag kunde springa igen. Delvis berodde det på för mycket träning samt för dåligt rehabande, samt det alltför dåliga underlaget ute som varvades med för hård inomhusträning. Det vart fel helt enkelt. Dock var jag tillbaka för att i maj debutera på Milspåret, som senare blev en del fler tävlingar över sommaren som avrundades med klockren träning i augusti som också blev för hård där knät sade ifrån och där jag blev borta till november för att sedan komma tillbaka igen. Idag har jag väl en någorlunda träningsform men långt ifrån någon bra hård träning i ryggen. Såhär beskriver jag loppen.

3 november - Jätten Bule-löpet 5 km – årets tredjeplats
Anmälde mig veckan innan och bara trösklade, men kom ändå trea och blev intervjuad av Smålandstidningen. Favoritloppet på hela säsongen och gav fina vinster. Roligt att även fästmön sprang in på tredjeplatsen.
17 augusti - Midnattsloppet 61a plats 35.54 – årets lättaste lopp
14 mil i benen, men loppet var hur lätt som helst och jag hade kunnat springa hur länge som helst. Dock värkte knäet innan och efter, och sedan vart det stopp. Viktig spurtstridsvinst här dock, och fantastisk känsla. Förstörde knäet helt sen efter vila och långpass där jag och fästmön sprang hela lidingöloppet. Borta hela hösten sen.
7 augusti - Sommarkväll på stadion 5 000 meter – årets debut
Första gången jag sprang 5 000 på bana. Lite taskig uppladdning och lite feg under loppet, men det var roligt och det mest glädjande var alla kompisar som hejade!
27 juli - Norra vi flåset 6,5 km 1a plats 24.27 – årets vinst
Årets vinst togs i detta lilla lopp nära landstället tre dagar efter det dåliga kvartsmarathonloppet. Kommer ihåg starten, där jag som enda person med tävlingslinne försöker gömma mig i mängden, men där Stig Jonsson (mångårig VSM-vinnare) fick syn på mitt Spårvägenlinne och knackar mig på bröstet och säger ”Spårvägen, de springer fort dom!”. Vann ett fint kylväskekit!
24 juli - Stockholm kvartsmarathon – årets flopp
Ett lopp att glömma. Väggade, var för varmt, öppnade för hårt, för dåligt förberedd, nej det var bara dåligt.
29 juni - Kisa stadslopp – årets formcheck.
Även om inte tiden var imponerande, eller placeringen, så visade detta lopp att jag var på väg tillbaka då en del intervaller på landstället hade gjort mig lite hårdare på högre farter och det kunde jag började praktisera här. Också roligt att jag stötte på en del Österbymofolk från Jätten Bule-löpet.
12 juni - Parloppet – årets andraplats!
Jag bildade par tillsammans med Emma i Spårvägen och tillsammans bärgade vi en andraplats där jag också väggade rätt hårt efter för tuff träning innan och där jag var helt slut i mål. Men, en andraplats är en andraplats och det var roligt!
23 maj – Milspåret – årets comeback!
Ingen tid att skryta med, men det var skönt efteråt att vara tillbaka, även om jag väggade hårt vid sju km. Dåligt tränad, men roligast var ändå att jag tillsammans med GIH:s studentidrottsförening GIH IF hjälpte till i organisationen då ett Dam- och ett Herrsilver bärgades samt seger på lagsidan. (http://www.ssif.su.se/milsparet/)
Annars bestod året av ett jobbyte i september vilket gav mindre träningstid och som varit extremt tufft under hösten, dock ganska passande med skadan men som varit tufft mentalt. Vi får se hur våren utvecklas, men det kommer i ett annat inlägg.

Nytt år nya möjligheter!

Nyårsfirandet var fantastiskt trevligt med föräldrar och hummer, champagne och skaldjur. Nu är dags att ta tag i ett nytt år med alla olika förändringar det innebär.

Jag har hittills inte skrivit någon årskrönika men kommer publicera en inom några dagar. Även lite tankar om denna säsong med löpningen kommer jag att delge er, men för det mesta kommer året handla om att vara skadefri och kunna tävla och springa mycket och för det har jag en liten plan.

Veckan innan nyår bestod av ganska bra träning även om jag fick en liten reaktion i benen efter min fantastiska vecka vid jul som gav 11 mil med bra kvalitet. Igår var det även Nyårsloppet där jag var anmäld till 10 km men valde att inte springa just på grund av känningarna. Istället fokuserade jag på min träningsgrupp som sprang in fint på 2 km-loppet.

Idag väntar ett eventuellt lugnt pass bara. Återkommer med allt så småningom.